Tags

,

Te is mindent elfelejtesz? Sárga papírkákkal ragasztgatod tele az íróasztalodat, a noteszed nélkül fél embernek érzed magad és ha a közértben rájössz, hogy otthon felejtetted a listádat a sírógörcs kerülget? Tudom nem fog megnyugtatni, de azt mondják a memóriánk kapacitása korlátlan. Minden információt tárol, csak gyakorlás nélkül nehezebben tudjuk előhívni azokat. Tehát nem a memóriánk romlik, csak az információ elővarázsolásának képesség korlátozott.

Forrás: huffingtonpost.com

Forrás: huffingtonpost.com

Kellemetlen lenne, ha a parkolóházban a kocsinkat keresve eszünkbe jutna az addigi összes hely, ahova parkoltunk. Márpedig valóban mindegyik parkolásunk tárolva van, de szerencsére az előzőek a felejtés homályába vesznek, így a legfontosabb, legújabb információ kerül mindig előtérbe, jelen esetben a legfrissebb parkolásunk helye.

Az agyunknak szelektálnia kell és ebben segít a felejtés. A kevésbé fontos információk nehezen elérhetővé válnak és azok az adatok lesznek könnyen hozzáférhetőek, amelyek a mindennapos túlélésünket segítik.

A nem használt tudás azért még mindig ott van és újjáéleszthető. Ezért van úgy, hogy a régebben megtanult dolgokat gyorsabban tudjuk újra tanulni, mint egy friss tananyagot elsajátítani.

Örülünk, ha valami gyorsan az eszünkbe jut és igencsak butának érezzük magunkat, ha képtelenek vagyunk visszaemlékezni dolgokra. Pedig a tanulás szempontjából pont ennek a fordítottja előnyös. Ha valami könnyen beugrik, tehát nem kell az emlék előhívásán dolgozni, azzal nem tanulunk. Amikor viszont csak kemény munkával tudjuk tudatos szintre hozni az emlékeinket, akkor történik a tanulás.

A memória kutatások azt mutatják, hogy minél több munkával jár az információ bevitele és előhívása, annál erősebbé válik az emlék. Ezért nagyon fontos része a tanulástechnikának a tesztelés/kikérdezés, amikor nem csak a tanulásba, de az információ előhívásába is komoly munkát fektetünk.

Forrás: edutopia.org

Forrás: edutopia.org

Sokféle módszer létezik (memóriafogas, agytorna, asszociációk kiépítése, stb), amivel javíthatjuk az emlékezetünket. Az alábbiakban viszont néhány meglepően egyszerű, de tudományosan bizonyított módszert mutatok, amelyek segítségével hatékonyan segíthetjük a memóriánkat.

Több helyzetben is teszteld a tudásodat

Az, hogy milyen helyzetben rögzítettük az információt, befolyásolja annak előhívását is. A kutatások rávilágítanak, hogy amit egy bizonyos kontextusban tanulunk meg, mondjuk otthon a szobánkban, arra sokkal nehezebb visszaemlékezni egy másik helyzetben, például az osztályteremben. A tanulás tehát attól is függ, hogy ki vagy mi van közben a közvetlen környezetünkben. Ezért fontos, hogy olyan stabil tudásra tegyünk szert, amit többféle helyzetben is elő tudunk hívni.

Mixeld a tanulnivalókat

Ha szeretnél megtanulni teniszezni mit gondolsz, mi a célravezetőbb? Egy hétig a szervát tanulni, a következő héten a tenyerest, majd a fonákot és így tovább? Vagy inkább minden nap vegyesen gyakorolni a szervát, a tenyerest és a fonákot is? A kutatásokból kiderül, egyáltalán nem mindegy, hogy szépen egymás után, vagy egyszerre tanuljuk-e meg a dolgokat. A vegyes tanulás mélyebb tudást és az anyagra való könnyebb emlékezést tesz lehetővé. Még akkor is így van ez, ha kezdetben úgy tűnik, jobban el lehetne mélyülni a feladatban, ha egyszerre csak egy dologgal foglalkoznánk, mégis hosszú távon az úgynevezett kevert tanulás az eredményesebb. Az egyik teória szerint azért, mert minden egyes alkalommal, amikor más területre váltunk „újraindítjuk” a memóriánkat és minden egyes újraindítás elmélyíti a tudást.

Szorítsd ökölbe a tenyeredet

Amíg tanulod az anyagot szorítsd ökölbe a jobb kezedet, amikor pedig számot kell adni a tudásodról, akkor a balt. Azok a tanulók, akik egy feladat során így tettek, jobban teljesítettek, mint a kontroll csoport:)

Forrás: bodylogic.net.au

Forrás: bodylogic.net.au

Rágózzál

A rágózás segíti a koncentrálást és a memóriádat is javítja. Egy kísérletben az akusztikus memóriát tesztelték, amelyből kiderült, hogy a feladat közben rágózók rövid távú memóriája jobb volt a nem rágózó csoporténál.

Aludj sokat

Az alvás sok előnye közül az egyik az, hogy erősíti a memóriát. Alvás közben az agyunk meglepően sok feladatot végez, melyből az egyik az, hogy az emlékeinket rendezgeti. Nem csak bevési, de átalakítja és át is szervezi azokat.

Sétálj a természetben

20%-ot javíthatsz a memóriád teljesítőképességén, ha a természet lágy ölén sétálsz. Ha túl sokat ültél már a számítógéped előtt ideje sétálni egyet, amit viszont nem válthatsz ki a napi bevásárló körutaddal. Illetve a városi séta nem fogja segíteni a memóriádat. A jó hír a lustábbak, vagy időhiányban szenvedők számára az, hogy csupán egy erdőt ábrázoló poszter nézegetése is erősíti a kognitív funkciókat. Érdemes tehát a dolgozószobánk falát természetfotókkal dekorálni!

Hagyj fel a dohányzással

Rengetek hátránya van a dohányzásnak, az egyik pont a memóriánkra gyakorolt károsító hatása. Ha viszont le tudsz szokni róla, akkor majdhogynem teljes mértékben helyre tud állni a normál állapot.

Ne dőlj be a sztereotípiáknak

Ha hiszünk abban, hogy az idő előrehaladtával az ember memóriája is romlik, akkor bizony ennek megfelelően fogunk teljesíteni. Ezt hívják önbeteljesítő jóslatnak. Jobb az ilyen sztereotípiákat figyelmen kívül hagyni.

Olvass Facebook posztokat

Egy tanulmány úgy találta, hogy az emberek jobban emlékeznek a Facebook posztokra, mint a könyvekből vett mondatokra vagy emberi arcokra. Úgy gondolják, hogy ez azért lehet így, mert a Facebook posztok az agyunk számára eleve könnyen emészthető formátumban készülnek és a szövegezésük is közelebb áll a mindennapi beszédhez.

Szippants rozmaringot

Az illóolajok növelik a hosszú távú memóriát és segítik a fejszámolást. Legalábbis egy kisérlet során azok a diákok, akiknek a teremébe rozmaring illóolajat permeteztek be, jobban teljesítettek memória feladatokban, mint a kontrollcsoport tagjai.

Forrás: emergingworld.org

Forrás: emergingworld.org

Szabadulj meg a felesleges kilóktól

Mint ahogy a dohányzás is, a hízás is kapcsolatba hozható a memória romlásával. És ugyanúgy visszafordítható, tehát a fogyás következtében a memória is javul.

Kapcsold ki a számítógéped és üldögélj csendesen

Most, hogy elolvastad ezt a cikket, kapcsold ki a géped, tableted vagy telefonodat és maradj még egy kicsit csendben. Ugyanis amíg mi tétlenek vagyunk, az agyunk tovább dolgozik az emlékeink megszilárdításán.

Forrás