Ha már nem izgulsz attól, hogy a gyerekek megzavarhatják az intim együttlétet, ha már nem félsz, hogy teherbe eshetsz, ha már nem kell a menstruáció okozta kellemetlenségektől tartanod és úgy érzed, hogy most már minden adott a szex felhőtlen élvezetéhez …. nos, akkor kb. 50 körül jársz, valahol a pre -vagy posztmenopauza időszakában és lehet, hogy a szex az utolsó, ami foglalkoztat.

Testi változások

Hirtelen bekerülnek a szótáradba olyan szavak, mint a szöveti atrófia, hüvelyszárazság, inkontinencia és dispareunia. Változókorban vagy, így tudomásul veszed, hogy minden (is) változik a testedben. A hormonális változásnak köszönhetően a kisajkak, csikló, hüvely és a húgycső szövetei elvékonyodnak, ezáltal sérülékenyebbé is válnak és nagyobb eséllyel alakulhatnak ki hüvelyi fertőzések.

Mivel csökken az izom -és kötőszövet állománya, amelyek a hólyagot, hüvelyt, méhet és a végbelet is hivatottak tartani, ezért már meg sem lepődsz azon, hogy ezek megsüllyedhetnek, előreeshetnek, ami okozhat vizelettartási zavart vagy húgyúti fertőzést.

A derékbőséged mérete ugyan nem csökken, ellenben a méh, a petefészek, a petevezetők sőt, a mellek mérete is csökken. A megfogyatkozott hormonok okozhatnak hőhullámokat, hangulatingadozást, ingerlékenységet, depressziót, szorongást, alváshiányt. De a libidó és orgazmuskészség csökkenéséről is gondoskodnak. Ha mégis lenne kedved a szexhez, a hüvelyi nedvesedés elmaradása és az elvékonyodott hüvelyfal rugalmatlansága bizony megkeserítheti az együttléteket.

Ezek után ki az, aki nem egy kis plusz ösztrogénért könyörög?

A szexuális egészség megőrzése

Ha mégse a hormonpótlás mellett döntenél, akkor álljon itt néhány tanács, ami segíthet a szexuális egészség megőrzésében:

  • Maradj aktív. A fizikális aktivitás emeli az energiaszintet, javítja a hangulatot és a testképet. Mindez jó hatással van a szexuális érdeklődésre is.
  • Ne dohányozz (csökkenti a hüvely vérellátását és az ösztrogén hatását), tartózkodj az alkoholtól és a tudatmódosító szerektől (lassítja a test válaszreakcióit).
  • Szexelj rendszeresen. Fitten tartja a hüvelyt és lassítja a szövetek sorvadását. Viszont szánjatok több időt az előjátékra, hogy a tested felkészülhessen a befogadásra. Használj síkosítót a behatolás megkönnyítésére.
  • Végezz medencefenék gyakorlatokat, ezzel szintén növeled a hüvely vérellátását és erősíted az orgazmusban résztvevő izmokat. Érdemes kipróbálni a Kriston tornát, vagy az Aviva tornát.
  • Tartózkodj az olyan termékek használatától, amik irritálhatják a hüvelyt (habfürdők és erős szappanok).
  • Konzultálj a nőgyógyászoddal, hogy milyen terméket használj a hüvelyed hidratálására.
  • És nem utolsó sorban kommunikálj nyíltan ezekről a problémákról a partnereddel. Arról, hogy mi esik jól neked és mi az ami nem. Mi az a pozíció ami komfortos és melyek azok, amik nem. Kell e több idő, hogy izgalomba gyere és felkészüljön a tested. Van-e, ami zavar a tested változásában. Előnybe részesítenéd-e a fizikai kapcsolódás egyéb fajtáit a közösülés helyett (pl. orális szex, masszázs).