Tags

A szorongás egy kellemetlen érzés, ha elhatalmasodik rajtunk meg is keserítheti az életünket. Viszont önmagában nem egy kóros állapot, sőt, jó okkal létezik. Jelez a számunkra, hogy veszélyben vagyunk és tennünk kell ellene valamit. A félelem testi reakciókat vált ki, melyek tényleges vészhelyzet esetén segítenek a menekülésben vagy a megküzdésben.

Őseink az aggodalmaiktól hajtva készültek fel a télre és készítettek terveket a szomszédos törzsek legyőzésére. Azt bizton állíthatjuk, hogy nem a nyugodt és fesztelen emberek törődtek ezekkel a dolgokkal.

1. A szorongás a szaglást is érzékenyebbé teszi

Ahogy egyre jobban elhatalmasodik rajtunk a szorongás, annál inkább kifinomultabbá válik a szaglásunk és a semleges illatokat is egyre kellemetlenebbnek érezzük.

Az aggódással párhuzamosan élesebbé váló szaglás az állatvilágban is megfigyelhető, mely a túlélést segíti, megkönnyítve az esetleges támadó gyorsabb észlelését.

szaglás

Amikor az ember szorongóvá válik felerősödik az érzékelésért és az érzelmekért felelős agyterületek közti kommunikáció. A kellemetlen szagokat egyre intenzívebben érzékeljük. Tehát vigyázzunk, mert a sok aggódástól szó szerint egyre büdösebbé válik a világ!

2. A testmozgás csökkenti a szorongást

Azok az emberek, akik akár csak egy keveset is, de sportolnak, kevésbé érzik szorongónak magukat. Már akár 20 percnyi testmozgástól is nyugodtabbá válunk. A mozgás előnyei túlnyúlnak az edzőterem határain és jótékonyan hatnak a mindennapjainkra is.

Egy kutatás azt mutatta ki, hogy bár egy rövid pihenés már csökkenti a szorongásunkat, de nem véd a stressz ellen. A mozgásnak viszont úgy tűnik, hogy hosszú távú hatása is van, segít csökkenteni a szorongást még hosszan tartó stressz esetén is.

A mozgást valóban receptre írhatnánk fel a depresszió és a szorongás ellen.

3. Genetikai és szülői hatás

Mint sok minden másban, a fokozott szorongás kialakulásában is szerepet játszanak az öröklött tényezők. A szorongásra való hajlam is velünk születik, de nem feltétlenül aktiválódik. Kialakulásában jelentős szerepe van a környezeti hatásoknak és a nevelésnek.

szorongás

A nyíltan kritizáló, elérhetetlen célokat felállító és érzelmileg hideg szülők gyerekei válnak leginkább szorongóvá. Ezért fontos a szeretetteljes, elfogadó családi légkör, melyben a gyermekek félelem nélkül nevelkedhetnek.

4. Érdemes tudatosan odafigyelni a gondolkodásunkra

Az egyik legjobb módja a szorongás csökkentésének, ha tudatosan másként gondolkodunk bizonyos helyzetekről.

„Ez nem egy vizsga, ez csak egy érdekes kérdőív.” „Ez nem egy állásinterjú, hanem egy lehetőség arra, hogy új emberekkel találkozzak.” „Ez nem egy félelmetes prezentáció, hanem egy kis beszélgetés néhány kollégával.”

A legtöbb eseményt ily módon átkeretezhetjük. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik ezt a mindennapok során alkalmazzák – szemben azokkal, akik megpróbálják elnyomni a szorongásaikat – stresszhelyzetben kevésbé érzik magukat idegesnek.

5. A szorongó emberek hajlamosabbak elhamarkodott következtetésre jutni

Egy kísérlet arra enged következtetni, hogy a szorongó embereknek azért is lehetnek kapcsolati problémáik, mert túl gyorsan hoznak ítéletet mások arckifejezése alapján. Ezáltal elhamarkodottan következtetnek mások érzelmeire és szándékaira.

érzelmek

6. A szorongás hat az egyensúlyra

Az erősen szorongó embereknek gyakran az egyensúlyukkal is problémájuk van. Néha minden ok nélkül szédülnek és többször uralkodik el rajtuk a bizonytalanság érzése is. Ha az egyensúlyproblémákat kezeljük, az a szorongásra is pozitívan hat.

7. A meditáció csökkenti a szorongást

A testmozgáson és a gondolkodásmódban történt változtatásokon kívül a szorongók kipróbálhatják a meditációt is. Kutatók azt találták, hogy akár 4×20 perces meditáció is elég ahhoz, hogy 39%-al csökkenjen a szorongás.

meditáció

8. A szorongással nő a személyes tér is

Mindannyiunkat körülvesz egy láthatatlan tér, amelyen ha belül kerül valaki, azt kellemetlennek érezzük. Ez a távolság általában 20-40 centire van az arcunktól, ha valaki ennél közelebb jön az engedélyünk nélkül, az zavaróvá válik. Kutatók úgy találták, hogy a szorongó embereknél ez a határ kitolódik.

Szöveg forrása: www.spring.org.uk, Képek forrása: Pinterest