Tags

,

… avagy van-e szükség rózsaszín szemüvegre ahhoz, hogy félig telinek lássuk a poharat?

Különösen érdemes a pozitív gondolkodás előnyeivel foglalkozni akkor, amikor a kutatások eredményei is azt mutatják, hogy az optimista embertársaink jobban tudják kezelni a stresszt, erősebb az immunrendszerük, ellenállóbbak a szimpla megfázással szemben és kevésbé hajlamosak a kardiovaszkuláris megbetegedésekre. Az, hogy pszichésen is ellenállóbbak, már csak hab a tortán.

Mit is értünk pontosan pozitív gondolkodás alatt?

Sokan úgy gondolják, hogy a pozitív gondolkodás egyenlő a valóság figyelmen kívül hagyásával és a világ rózsaszín szemüvegen keresztüli szemlélésével.

Pedig egyáltalán nem erről van szó, inkább csak arról, hogy mire is fókuszálunk. Mit várunk el önmagunktól és cselekedeteinktől, erőfeszítéseink eredményeképpen milyen végkimenetelre számítunk. Természetesen nem kerüljük el, vagy hagyjuk figyelmen kívül a rossz dolgokat, csak igyekszünk meglátni mindennek (és mindenkinek) a jó oldalát is.

Nem mindegy, hogy hogyan magyarázzuk a történteket

A pozitívan gondolkodó emberek, ha valami jó történik velük, azt saját eredményességüknek tudják be. A rossz dolgokat átmeneti és kivételes eseménynek tartják, amiért inkább a külső körülményeket okolják. Ugyanakkor azok, akik szeretnek pesszimista magyarázatokat adni a történtekre, ha rossz dolgok történnek velük, akkor önmagukat hibáztatják és a jó dolgokat hajlamosabbak a véletlen művének tekinteni.

Tudatosan figyelj a gondolataidra

Mindaddig, amíg a pozitív gondolkodás nem válik az életed szerves részévé, tudatosan figyelj a negatív belső párbeszédeidre. Vedd észre, amikor kritizálod önmagadat vagy negatívan gondolkodsz a világról. Állítsd meg ezeket a gondolatokat, megtörve ezzel a rossz mintát és koncentrálj a pozitív aspektusokra. Itt jön az agyon hangoztatott pohár, ami van, akinek félig üres és van, akinek félig teli. De mit is jelent ez a hétköznapokban?

YSJPZCLPZ8

Például egy szorgos nap után hazafele tartasz. Sok mindent sikerült elintézned, több ügyféllel volt megbeszélésed, tartottál egy sikeres prezentációt, de elfelejtettél válaszolni egy fontos levélre. A sikeres nap ellenére egész este a feledékenységed miatt ostorozod magad és azon aggódsz, hogy másnap hogyan fogod megmagyarázni a mulasztásodat a főnöködnek. Ahelyett, hogy az aznap történt pozitív dolgokra koncentrálnál, a negatív eseményeket veszed csak észre.

Vagy az sem mindegy, hogy a heti rossz eladási adatokért magadat teszed-e felelőssé vagy a gazdasági helyzetet okolod. Ha azokért a dolgokért is magadat hibáztatod, amire valójában nincs ráhatásod, azzal csak rombolod az önbecsülésedet és az önbizalmadat.

Indulj el a változás útján

Amennyiben ezek után szeretnél változtatni a hozzáállásodon és egy kicsit pozitívabban szemlélni önmagadat és a világot, kezdetnek válassz ki egy olyan életterületet, amelyről jellemzően negatívan szoktál gondolkodni, mint például a külsőd vagy a munkahelyi teljesítményed, esetleg a gyermeknevelés. Minden nap foglalkozz egy keveset ezzel a területtel és ha azt veszed észre, hogy kritizálod magadat, állj meg egy pillanatra és vizsgáld felül ennek igazságtartalmát.

D9AE3D6D9A

Tudatosítsd magadban a negatív belső párbeszédeidet és keress sokkal pozitívabb megközelítési módokat. Ha nem találod egy probléma megoldását, ahelyett, hogy elmerülnél az önsajnálatban, keress új nézőpontokat. Arra fókuszálj, hogy mi az, amit meg tudsz tenni a megoldás érdekében és ne azokra a körülményekre koncentrálj, amiken amúgy se tudsz változtatni.

Mint ahogy a legtöbb dologban, ebben sincs mindenki számára egyformán használható jól bevált recept. A pozitív gondolkodás inkább egy folyamatosan elsajátítható szemléletmód, amelynek hatása hosszú távra szól. Állj meg néha, vizsgáld meg a gondolataidat és ha találsz önkorlátozó negatív mintákat, állj készen a változásra.

Mielőtt felvennéd a rózsaszín szemüveget

Csakhogy ne essünk át a ló túloldalára, vegyük figyelembe azokat a kutatási eredményeket is, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a túlzott optimizmus túlbecsült önbizalommal is együtt járhat. Ilyenkor az emberek hajlamosak túlértékelni a képességeiket, többet vállalni, mint amennyit bírnak, ezáltal több stressznek és szorongásnak tenni ki magukat.

D7FBB0ACB5

Éppen ezért ahelyett, hogy figyelmen kívül hagyjuk a valóságot, koncentráljunk inkább az erőfeszítéseink pozitív eredményeire, bízzunk a képességeinkben és igyekezzük kihozni a maximumot a legrosszabb helyzetekből is. Mert rossz dolgok mindig történnek, előfordulhat, hogy megbántanak, vagy elkeserítően viselkednek velünk. Ez nem azt jelenti, hogy az egész világ ellenünk van. A pozitívan gondolkodók ilyen esetben is reálisan nézik a helyzetet, keresik a lehetséges megoldásokat és megpróbálnak tanulni a tapasztalataikból.

Képek forrása: https://stocksnap.io