Tags

,

Hogyan váljunk válás után házastársakból hatékonyan együttműködő szülőtársakká?

Egy válás minden érintett számára traumatikus élményt jelent, főként ha gyermekek is érintettek benne. A legtöbb szülő aggódik, hogy milyen hatással lesz a gyermekére a válás. Bár a házasságotoknak vége, mindketten továbbra is közös gyermekeitek szülei maradtok és ezen semmi sem változtat. Miután a kezdeti viharok elcsendesednek, ideje a közös gyermeknevelés kihívásaival foglalkozni. Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni:

Gondolj rá úgy, mint egy új kezdetre

Ne ess kétségbe és ne érezz bűntudatot azt gondolván, hogy örökre elszúrtad a gyermeked jövőjét. Sok gyermek élete sokkal jobb lesz a válás után, mint a konfliktusos időszakban átélt stressz és feszültség idején. Növekszik a szülőkkel együtt töltött minőségi idő, amiből most duplán is kijut. Gondolj úgy a jövő kihívásaira, mint az életetek egy új fejezetére.

Azonosítsd be az akadályokat

A hatékony szülői együttműködés legnagyobb akadályai az olyan negatív érzelmek, mint a harag, a sértettség és a féltékenység. Ismerd fel és tudatosítsd ezeket az érzéseidet. Ne nyomd el őket, de azt is vedd észre, ha akadályoznak abban, hogy a gyermekeid érdekében együttműködő szülőtárs válhasson belőled. Adj időt magadnak a tönkrement házasságod elgyászolására és ha szükséges, kérj segítséget a feldolgozásához.

Dönts úgy, hogy együttműködő leszel

Az együttműködés nem feltétlenül jelenti azt, hogy barátok kell legyetek. Valószínű, hogy egy ideig még feszült lesz a viszony köztetek, ezért tudatos döntést kell hoznod, hogy a gyermekeid érdekében hajlandó leszel konstruktívan együttműködni a volt pároddal. Segít, ha arra gondolsz, hogy sokkal jobban szereted a gyerekeidet, mint amennyire utálod az exedet.

Tervezzétek meg az együttműködést

Ha már elhatároztátok, hogy hajlandóak vagytok együttműködni, érdemes egy tervet kidolgozni a közös gyermeknevelésre, ami mindkettőtöknek és a gyerekeknek is megfelel. Beszéljétek ezt át a gyerekekkel és hallgassátok meg az ő ötleteiket is. Mondjátok el nekik, hogy hogyan éreztek, mik a céljaitok és az elvárásaitok és kérdezzétek meg őket is, hogy hogyan látják a jövőt. Tervezzétek meg a láthatást, a szüneteket, az ünnepeket, a gyermekek továbbtanulását. Ha írásban rögzítitek a megállapodásaitokat azzal sok későbbi vita elkerülhetővé válik, főleg ha arról van szó, hogy ki mit fizet, vagy ki mikor viszi vakációzni a gyerekeket.

Legyél rugalmas

Remek, ha van már tervetek, de arra is érdemes felkészülni, hogy bármelyikőtöknek váratlanul közbejöhet valami és akkor ugrik az előre megbeszélt program. Megbetegedhetnek a gyerekek is vagy ahogy nőnek egyre több olyan társas programot terveznek, ami keresztül húzhatja a számításaitokat. Változhatnak a délutáni különórák is, ezért érdemes minden tanévkezdéskor újra tervezni az évet.

Tiszteld az exedet

Tovább lépni azt jelenti, hogy hátrahagyod a múltat és szülőtársként egy olyan jövőt teremtesz, amelyben a tisztelet és önkontroll vezet abban, amit mondasz és teszel. Amikor a másik szülőről beszélsz a távollétében mindig gondolj arra, hogy a gyermeketek mindkettőtöket szeret és mindkettőtökhöz lojális. Legyél türelmes, udvarias és tiszteletteljes és remélhetően te is ezt kapod vissza.

Tanulj meg megküzdeni a magánnyal

A gyermekedtől távol töltött idő fájdalmas és magányos lehet, főleg az elején. Ne legyél szigorú magaddal, de lassan kezdd el kitölteni az időt olyan tevékenységekkel, ami élvezetet nyújt a számodra. Eljön majd az az idő is, amikor kifejezetten várni fogod, hogy legyen egy kis időd magadra és a barátaidra, pihenésre vagy a hobbidra. Így amikor a gyerekeid visszatérnek felfrissülve és feltöltődve várhatod őket.

Kommunikálj az új partnerrel

Ha az exednek van új partnere, vagy újra házasodott, akkor ez az ember egyre több időt fog tölteni a gyermekeiddel. Valószínű ez az egyik legnehezebb dolog, amit el kell fogadnod. De a gyermeked érdekében jó ha megteszel mindent azért, hogy megismerd őt. Legyél nyitott, kezdeményezz őszinte kommunikációt, amelyben meg tudod osztani az aggodalmaidat és az elvárásaidat. Ezzel egy olyan környezetet tudsz teremteni a gyermeked számára is, amelyben ki tud alakítani egy biztonságos kötődést.

Gondoskodj önmagadról

Az öngondoskodás az első lépés a válás utáni felépüléshez vezető úton. Tegyél meg mindent, hogy fizikálisan, emocionálisan és spirituálisan is a legjobb formában legyél. Nem kell egyedül küzdeni, ne félj segítséget kérni. Mindannyiunknak szüksége van egy támogató környezetre, legyen az a család, a barátok, vagy a munkatársak. Gondoskodjál róla, hogy ez a segítő háló is ugyanolyan tiszteletteljesen és együttműködően viszonyuljon az exedhez, ahogy te is.

forrás