Tags

,

Lelki, mentális és testi egészségünk szempontjából is egyaránt létfontosságú a szoros emberi kapcsolat. A stabil, szeretetteljes párkapcsolatnak egészségvédő funkciója van,  a rossz házasságban élők viszont nagyobb eséllyel betegszenek meg.

A szerelem nem hab az élet tortáján. Létszükséglet, mint az oxigén és a víz.” írja Sue Johnson Ölelj át! című könyvében. Állítását temérdek bizonyítékkal támasztja alá.

Kutatások rámutatnak, hogy kapcsolataink minősége bizony kihat az immunrendszerünkre és a hormonháztartásunkra is.

Azok a szívbetegségben szenvedő férfiak, akik úgy érzik, hogy a feleségük nem mutatja ki eléggé a szeretetét, 5 éven belül majdnem kétszer több anginás rohamot kapnak, mint azok, akik több szeretetet kapnak a párjuktól.

Ugyanez a nők esetében is így van: akik nem kiegyensúlyozott házasságban élnek és rendszeresen veszekednek a párjukkal, azoknak nagyobb valószínűséggel lesz magas a vérnyomása és a stresszhormonszintje. A már szívrohamon átesett hölgyeknél háromszor nagyobb a kockázata egy újabb rohamnak, amennyiben rossz házasságban élnek!

depresszió

A házastársi viták elmérgesedésével nő a felek stresszhormonszintje és ezzel együtt gyengül az immunrendszerük.

Kapcsolataink minősége kihat a gyógyulási képességünkre is. Egy megdöbbentő kísérlet arra mutatott rá, hogy minél jobban elfajul a párok között a veszekedés, annál lassabban gyógyulnak a bőrön előidézett sérülések is.

De nem csak testi következményei vannak a párkapcsolati válságnak, mentális és érzelmi jóllétünk is függ a szerelmi viszonyunk minőségétől. Ha a párunktól nem kapunk elegendő pozitív visszajelzést, egyre jobban eluralkodhat rajtunk az önkételkedés, a bizonytalanság és ennek következményeképpen a szorongás és a depresszió. Egyes kutatók szerint a házasság válsága tízszeresére emeli a depresszió kockázatát!

A minőségi párkapcsolatnak viszont egészségvédő hatása van! A biztos kötelék védelmet nyújt a stressz ellen, segítségével jobban megbirkózunk a kihívásokkal vagy a csapásokkal. Ha a párunkat magunk mellett tudhatjuk, akkor kevésbé félünk és jobban meg tudunk küzdeni a fájdalommal is. A szeretett személy érintése fájdalomcsillapító és stresszoldó hatással bír! Gondoljunk erre, amikor szeretteink kezét fogjuk a betegágyuknál.

érintés

Agykutatók kimutatták, hogy az elutasítás és a kirekesztés ugyanazt az agyi területet ingerli, mint a fizikai fájdalom. A szeretteinktől való érzelmi elválás alkalmával és gyász esetén is ugyanez a terület aktiválódik.

Társas lények vagyunk és ennek megfelelően az érzelmi elszigeteltség veszélyesebb az egészségre, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás. A magány ugyanis kedvezőtlenül befolyásolja a vérnyomásszintet, kétszeresére növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát.

Még a haláltáborokban is nagyobb esélyük volt a túlélésre azoknak, akiknek nem egyedül kellett megküzdeniük a mindennapok szenvedéseivel. De a hétköznapok során is tovább élnek a házasságban élők, mint az egyedülállók. Mert a szeretett személy társaságában olyan hormonok termelődnek, amelyek bekapcsolják agyunk „jutalomközpontját”, amely a stresszhormonok képződését gátló vegyületeket szabadít fel.

c4dd09d87ec459472839f3853be8526c

Nem mindegy tehát, milyen kapcsolatban élünk! Törekedjünk a kiegyensúlyozott, szeretetteljes párkapcsolat megteremtésére és ne felejtsük: a szerelem igenis létszükséglet!

Forrás: Sue Johnson: Ölelj át!     Fotók: Pinterest