Tags

,

Manapság a csapatmunkát minden cégnél nagyra értékelik és az új munkatársak interjúztatásakor is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy meg tudják ítélni, a jelöltek mennyire alkalmasak az együttműködésre, hogyan tudnak majd csapatban dolgozni.

nemek aránya

Szerencsére erre a legtöbb alternatív iskola fel is készíti a diákjait, míg sajnos az állami iskolák nagy része még mindig a frontális oktatást választja és az individualista érvényesülést támogatja, amivel természetesen nem az életre készíti fel a tanulókat – no de ez nem tartozik ide.

Emlékeztek gyerekkorunkban hogyan választottunk csapatot a tornaórán? Lehetőség szerint kiválasztottuk a legjobbakat, majd csapódott a maradék. Ha te még manapság is így állítod össze a csapatodat, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. Azzal, hogy összeválogatod a legjobbakat még nem biztos, hogy csapatként is a legeredményesebben fognak működni. Érdemes egy sor pszichológiai tanulmányt figyelembe venni annak érdekében, hogy tisztában legyél azzal, hogy mitől fog jól működni a csapatod.

Figyelj a tagok szociális érzékenységére

Pszichológusok úgy találták, hogy egy csapat sikere nem annyira az egyének intelligenciájával függ össze, mint inkább a tagok társadalmi érzékenységével. Tehát nem elég a legnagyobb koponyákat összeválogatni, figyelj a szociális dinamikákra. Ki fogja meghallgatni a másikat? Ki tud konstruktívan bírálni? Ki lesz nyitott? Ki fogja segíteni a többieket és esetleg ki az, aki visszahúzza őket?

Nemek aránya

Mivel a hölgyek társadalmi érzékenysége úgy tűnik kifinomultabb, mint a férfiaké, ezért nagyobb sikerre számíthatsz, ha nőket is választasz a csapatodba. A kutatások is azt mutatják, hogy azon csapatok, amelyben hölgyek is részt vesznek, jobban teljesítenek, mint a kizárólag férfiakból vagy csak nőkből álló team-ek.

0cf3aedddf4e3e0fde0665189ed584c3

Egy tanulmány például arra mutat rá, hogy azon cégek részvényárai, amelyek igazgatóságában hölgyek is helyet kapnak, magasabbak, mint azoké, ahol csak férfiakból áll a vezetőség.

Bizalom

Nagyon nehéz úgy együtt dolgozni, ha nem bízunk a másikban, vagy magunk se sugallunk megbízhatóságot. Azon csoportok, akik megbízhatónak tűnnek (mert remélhetően azok is), eredményesebbek azokban a helyzetekben, ahol más csapatokkal kell tárgyalni. Érthető módon te se kötnél szívesen üzletet egy olyan társasággal, akikben nem bízol.

A gond az, hogy egy csapatot a legkevésbé megbízhatónak tűnő csapattagról ítélnek meg – derül ki a tanulmányokból. Tehát egy rossz alma tönkre tud tenni egy egész kosárnyit!

bizalom

Humor

Ahol erős a csoportdinamika és a csapattagok jól kijönnek egymással, ott a humor is helyet kap a mindennapok során. Ha az emberek viccelődnek egymással, akkor a hangulat is oldottabbá válik, ami kellemes munkahelyi légkört teremt.

A humornak rengeteg hozadéka van: csökkenti a stresszt, növeli a kreativitást, a kommunikációt és a csapatkohéziót. Néhány tanulmány szerint a humor növeli a teljesítményt és a vezető hatékonyságát is.

Keverd az introvertáltakat és az extrovertáltakat

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a kifelé forduló emberekre, mint remek csapatjátékosokra: könnyebben feloldódnak, feldobják az értekezleteket és általánosságban is jól kijönnek másokkal.

De a befelé fordulóknak is megvan a helyük a csapatban. Lehet, hogy ők a kezdetekkor láthatatlannak tűnnek, de a kutatások szerint az idő előrehaladtával az extrovertáltak az elvárásokhoz mérten alul, míg az introvertáltak felül teljesítenek. Így törnek végül a visszahúzódóak csendben előre:)

Határozd meg a célokat…

A hatékony csapatmunka egyik legnagyobb akadálya az, hogy a tagok nincsenek tisztában azzal, hogy mi is a cél. Egy 30 különböző cégnél 500 managert és szakembert vizsgáló kutatás úgy találta, hogy a teljesítmény legnagyobb gátja az volt, hogy a csapattagoknak csak homályos elképzelésük volt arról, hogy milyen célok felé is tartanak.

munkahelyi célok

… és a feladatokat

Rendben, mindenki tisztában van a célokkal, de azt is tudják, hogy mit kell tegyenek annak érdekében, hogy el is érjék azokat? Elég alapvető lépésnek tűnik, de gyakran valóban nincsenek tisztába a csapattagok a feladataikkal. Ez főleg akkor jelent hátrányt, ha megváltoznak a körülmények és a csapatnak alkalmazkodnia kell ezekhez. Ha a feladatok nem tiszták, akkor senki se fogja tudni, hogy mit is kell tennie.

Lényegre törő kommunikáció

Amikor egy csapat hibázik, annak gyakran a hatékony kommunikáció hiánya az oka. Rengeteg információ érkezik az emberekhez mindenféle forrásból. Köremailek, tekintet nélkül mindenkinek címezve és ki tudja már, hogy mi az, ami valóban fontos.

A legjobban teljesítő csapatok egyértelműen és tömören kommunikálnak és csak a legfontosabb információt osztják meg egymással, kiválogatva a levélszemetet.

Vezetés

A csapatok egy jó vezetőnek mindig hasznát veszik: aki tud motiválni, kiosztja a feladatokat, elemzi a teendőket, meghatározza a célokat és még ezeknél is többet tesz. Megfelelőképpen vegyes csapatokat hoz létre, ösztönzi a lényegre törő kommunikációt, van humorérzéke és bizalmat épít. Hogy hogyan? Néhányan született vezetők … a többieknek pedig marad a tanulás.

Forrás: www.spring.org.uk, képek forrása: Pinterest