Tags

, ,

Párt keresel? Nem tudsz kimozdulni otthonról, későig dolgozol vagy már nem vonz a bulik és szórakozóhelyek világa? Próbáltál már a neten ismerkedni vagy visszatartanak azok az elképzelések, miszerint ezeken a fórumokon csupa hazudozó, csaló, perverz, antiszociális alak van fent? Szerencsére ma már több olyan tanulmány áll rendelkezésre, melyekből pszichológiai betekintést nyerhetünk az online randik világába.

Lúzerek gyülekezete?

Az interneten ismerkedők nem csupa béna emberből állnak, sőt! Valójában pont az ellenkezője. Az online randizók társasági emberek, magas az önbecsülésük és kevésbé szoronganak az ismerkedéstől. A kutatások nem találtak összefüggést arra nézve, hogy az ily módon ismerkedők ne tudnának személyesen is helytállni az offline randik során. Ez az ismerkedésnek csak egy lehetséges formája, főként azoknak, akik nem tudnak kimozdulni, késő estig dolgoznak vagy nincs más lehetőségük a pártalálásra. Tehát nem maguknak való magányos farkasok vadásznak ily módon társra.

Kép forrása: piccsy.com

Hazug csalók?

Nem feltétlenül – na jó egy kicsit mégis. De csak „kis” dolgokban, mint például életkor, magasság, kilók száma. Főleg a súlyukon szeretnek szépíteni az emberek, de ez talán érthető is. Azt a pár kilót egy jól kiválasztott ruhával optikailag is eltüntethetjük, ha  személyes randira kerülne sor.

Végül az emberek úgyis a személyes találkozást szorgalmazzák, úgyhogy nagyobb hazugságokra nem érdemes vetemedni.

A fotók és a valóság

Nem kell érteni a photoshophoz annak érdekében, hogy jó képet tudjunk kitenni magunkról. A jó beállítás és megfelelő fények csodát tehetnek. Természetesen mindenki a legelőnyösebb oldalát szeretné mutatni, mégse találtak nagy különbséget a kutatók az ily módon szépített profil képek és az eredeti igazolványkép összehasonlításának alkalmával. Nők esetében 5%, férfiaknál 4% volt az eltérés. Tehát ismét megállapíthatjuk, hogy az interneten ismerkedők nem igazán hazudósak. Legalábbis a kutatások szerint…

Kép forrása: carinaphotographics.com

Milyen típusú profilképet készítsünk?

Mi jön be leginkább? Az egyik legnagyobb külföldi randi oldal üzemeltetőjének 2010-es felmérése szerint:

  • Azok a nők számíthatnak több megkeresésre, akik flörtölő tekintettel, egyenesen a kamerába néznek. A legkevésbé nyerő a kamerától elnéző, szintén flörtölő beállás.
  • Férfiak esetében a legjobban működő képek azok, amelyeken nem néznek a kamerába és nem mosolyognak. A flörtölős beállások egyáltalán nem tarolnak, erre figyeljetek!

Azt is kutatták, hogy milyen fotók generálnak egy további hosszabb beszélgetést:

  • valami érdekfeszítő tevékenység közben vagy lefényképezve
  • egy állat társaságában pózolsz
  • érdekes helyen, utazás alkalmával készült kép

És azok a képek, amelyek után az átlagosnál rövidebb beszélgetésekre számíthatsz:

  • ágyban kaptak le
  • a természet lágy ölén fotóztak
  • buliztok a haverokkal
  • ivászat (ennek értelmében semmiképpen se tedd fel azokat a képeket, amelyen makonya részegre isszátok magatokat a haverokkal!)

Az ellentétek nem vonzzák egymást!

Az emberek még mindig jobban vonzódnak azokhoz, akikkel több hasonlóságot vélnek felfedezni. Ebből a szempontból úgy látszik teljesen mindegy, hogy online vagy offline randizunk-e, így is úgy is a hozzánk hasonlókhoz fogunk vonzódni. Erre alapoznak azok a témaspecifikus társkereső oldalak is, akik érdeklődési körök, sportágak, felekezeti hovatartozás szerint próbálják szűkíteni a célcsoportjukat.

Mindezeknek ellentmondva a kutatásokból az is kiderül, hogy az internet segítségével viszont olyanok is egymásra találnak, akik a hagyományos módon valószínűleg nem találkoznának pl. a koruk vagy az iskolázottságuk miatt.

A kevesebb néha több!

Vagy legalábbis nagyobb a valószínűsége, hogy egy rövidebb első üzenetre válasz is érkezik majd. Nincs értelme esszét írni, mivel a férfiak kis része, a nők pedig egyáltalán nem méltatják válaszra a regényírókat.

A fentebb is hivatkozott internetes randiportál arra hívja fel a felhasználók figyelmét, hogy a levelezésben törekedjenek a kifogástalan helyesírásra, mert az ellenkezője leginkább csak elijeszti a partnereket.

Nem érdemes túl korán pozitív megjegyzést tenni a külsőre. Bár mindenki szeret bókot kapni, azért a „gyönyörű vagy”, „szépség”, „csodálatos” megjegyzéseket érdemes későbbre tartogatni.

Elő az érzelmekkel!

Pszichológusok arra is rámutatnak, hogy azok, akik bátrabban merik kifejezni az érzelmeiket, például gyakrabban használnak érzelemdús (pl. az izgatott, csodálatos, nagyszerű) szavakat, mindkét nemre egyaránt jobb benyomást tesznek.

Gyerünk ki a fényre!

Az interneten ismerkedők nagy részének (bár nem mindenkinek) az a célja, hogy végül személyes találkozóra kerüljön sor. Úgy tűnik, hogy miután megtörténik az első kapcsolatfelvétel 1 hét, illetve 1 hónap elteltével az online ismerkedők 51%-a offline-ra, azaz „valós” randira vált. Ez egy nagyon izgalmas része az ismerkedésnek, hiszen ekkor derül ki, hogy van-e a két ember között kémia, elindul-e köztük valami, lángra lobban-e a szerelem?

Kép forrása: hetexted.com

Kép forrása: hetexted.com

A sötét oldal?

Az online társkeresés előnyének tűnhet, hogy rövid időn belül több lehetséges partnert ismerhetünk meg, időt és energiát spórolva magunknak. Nos, az interneten ismerkedők szerint hétszer annyi időt töltenek a lehetséges partnerek adatlapjának böngészésével és a levelezgetéssel, mint a valós randikkal. Valójában kemény munka és nem kevés időbefektetés az internetes párkeresés.

A pszichológusok abban látják itt a problémát, hogy ez olyan mint egy kapcsolati piactér, ahol lehet összehasonlítani, méricskélni, válogatni a lehetséges partnerek között akár egy katalógusban és ezáltal az emberi kapcsolatok átnézendő adatlapokká devalválódnak. Ez persze inkább a technológiai résszel szemben megfogalmazott kritika, mintsem az online társkeresés létjogosultságának megkérdőjelezése.