Tags

, ,

 • Légy kitartó

  A kisgyermekeknek korlátozott a memóriájuk. Nem várható el tőlük, hogy elsőre megtanuljanak valamit, ismétlés a tudás anyja:) Arra viszont számíthatsz, hogy egymás után többször is meg fogják ismételni az általad helytelenített viselkedést. A gyerekek kihívásnak érzik, ha tiltasz nekik valamit és csak azért is folytatni fogják. Legyél türelmes és készülj fel arra, hogy többször kell majd elmondanod, hogy mit szeretnél, annak érdekében, hogy célba is érjen az üzeneted:) „Ne edd a kutyakaját”, „Ne piszkáld a hangfalat” – a hét minden napján, hónapokon keresztül ismételve végül beépül, vagy legalábbis érdekességét veszti.

 • Nemek és igenek egyensúlya

  Néhány tiltás valóban szükséges, a túl sok viszont már hatástalan, figyelj az egyensúlyra. Mint ahogy te sem szeretnél egy olyan világban élni, ahol mindent egy hangos „nem szabad” felkiáltással tiltanak, úgy a gyermeked sem élvezi ezt. Limitáld a nem-jeidet olyan helyzetekre, amik valóban veszélyesek a gyermek, egy másik személy vagy a környezet biztonságára nézve. Nem minden helyzet éri meg a konfrontációt. Érdemes egy olyan gyerekbarát környezetet kialakítani otthon, amelynek hatására kevesebb tiltás szükségeltetik és rengeteg lehetőség marad a biztonságos felfedezésre.

  Minden nemnek van egy lehet alternatívája. Nem húzzuk ki a virágokat a földből, de ki szabad tépni a gazokat. Nem játszhatsz apa új könyvével, de olvasgathatod a te lapozgatós könyvedet. Próbáld a lehetekre helyezni a hangsúlyt.

 • A hatékony fegyelmezés személyre szabott

  Ha több gyermeked van biztos észrevetted már, hogy születésüktől fogva különböző a természetük. És talán az is feltűnt, hogy ennek megfelelően másképpen is fegyelmezed őket. Egyiküket elég egy szigorú pillantással vagy szolid helytelenítéssel távol tartani a konnektortól, a másik viszont addig nem vesz komolyan, amíg fel nem emeled a hangodat. A harmadikat pedig mindannyiszor úgy kell lefejteni a veszély forrásáról:) Szóval mindig vedd figyelembe a gyermeked temperamentumát és az adott helyzetet is.

 • Szándékos és véletlen cselekedetek

  A szándékos rosszaság ne kerüljön ugyanolyan elbírálás alá, mint a véletlen. Nem mindegy, hogy direkt önti ki a pohár tejet vagy véletlenül borítja ki, amikor egy szelet kenyérért nyúl. Tégy különbséget abban is, hogy melyik esetben hogyan reagálsz.

 • A dicséret és a jutalmazás hatékony nevelési eszközök

  Használj pozitív megerősítést – dicsérd és jutalmazd a jó viselkedést – gyakran. Ez fogja leginkább építeni a gyerek önbecsülését.

 • A szeretetmegvonás viszont nem az

  Rombolja a kicsi önbizalmát és további problémákhoz vezet. Fontos, hogy megértse, ha a viselkedése kifogásolható is, őt magát akkor is ugyanúgy szeretjük. (Nem arról van szó, hogy „nem szeretlek”, csak „nem szeretem azt, amit csinálsz”.)

  Az érzelmi zsarolás ugyanez a kategória. Bűntudatot gerjeszteni („Ha szeretnél nem viselkednél így”) övön aluli ütés.

  A gyerekeknek nem azért kell jól viselkedniük, hogy boldoggá tegyék a szüleiket!

 • Türelem!

  Ha a gyerek valami olyat csinál, ami feldühít, várj néhány percet, amíg lehiggadsz és csak utána reagálj. A kontrollálatlan düh hatástalan. Ha felhúzod magad és a szürke köd elborítja az agyadat nem tudsz tisztán gondolkodni, rossz példát mutatsz, megijeszted a gyerekedet.

  Ha lehiggadtál magyarázd el neki, hogy amit csinált az helytelen és hogy miért az. („Amit eldobtál az nem egy labda volt, hanem egy váza. Eltörted és ezért anya nagyon szomorú.”)

  Amikor felhúzod magad emlékezz rá (nem mindig lesz könnyű), hogy hosszú távon a helyes viselkedést szeretnéd megtanítani neki és az üvöltözés pont nem ezt példázza.

  Persze akkor se keseredj el, ha néhanapján elveszíted a türelmedet, addig nem gond amíg ritkán fordul ez elő és a gyerek előtt is tiszta, hogy nem vele, hanem a viselkedésével vagy elégedetlen. Nyugodtan kérj tőle elnézést: „Sajnálom, hogy kiabáltam veled, de nagyon dühös voltam.” Tedd hozzá azt is, hogy „szeretlek”. Így tudni fogja, hogy az ember néha dühös azokra, akiket szeret, de ezek az érzések elfogadhatóak.

 • Viselkedj felnőttként

  Ha elvárod a gyerektől, hogy felelősségteljesen viselkedjen, akkor neked is úgy kell tenned. Mindig tarts be az ígéretedet. Ha megígérted, hogy lementek délután a játszótérre, nem dönthetsz később úgy, hogy inkább vasalsz vagy kávézol a barátnőiddel.

  Ha letoltad a gyereket, mert kiöntötte a tejet, majd később rájössz, hogy a nagypapa volt az, ne légy rest bocsánatot kérni a gyerektől.

  Ne viselkedj úgy, mint egy gyerek: ne hisztizz, amikor ő is ezt teszi. Ne ragaszkodj ahhoz, hogy úgy csináljátok a dolgokat ahogy te akarod, ha úgy is jó, ahogy azt ő szeretné csinálni.

  Mindig legyél magabiztos. Ha folyamatosan azt hangoztatod, hogy „nem tudom mit kezdjek veled…” azzal nem csak aláásod a tekintélyedet, de meg is ijeszted a gyereket, aki úgy érzi, hogy nem tartod ellenőrzésed alatt a dolgokat.