Az új koronavírus gyorsan terjed az egész világon és ennek következtében mindenhol az emberek közötti fizikai távolságtartásra hívják fel a figyelmet. Ezért joggal merül fel a kérdés, hogy mennyire biztonságos szexelni a járvány idején.

Erre nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel felelni, mert a kockázat szintje attól függ, hogy kivel szeretnénk intim kapcsolatba kerülni. Nem mindegy, hogy tartós párkapcsolaton belül vagy egy új partnerrel, hogy együtt éltek-e vagy se. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy te vagy a partnered általában mennyit mentek emberek közé, kerültök-e kapcsolatba másokkal is. Fontos, hogy valamelyikőtök magas kockázati csoportba tartozik-e. Illetve nem mindegy, hogy már fertőzöttek vagytok-e, észleltek-e tüneteket magatokon. Amennyiben bármelyikőtök köhög, lázas, nehézlégzése van, akkor érdemes távolságot tartani egymástól, nem találkozni és nem szexelni. Ebben az esetben még az egy háztartásban élők is próbáljanak minél nagyobb távolságot tartani egymástól, hogy a lehető legkisebb esélye legyen egymás megfertőzésének.

Terjeszthető-e nemi úton a koronavírus?

Bár még nem állnak rendelkezésre adatok a COVID-19 nemi úton való terjedéséről, nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus korábbi típusai megtalálhatók lettek volna a spermában vagy a hüvely váladékában. Viszont kimutathatók voltak egyéb testváladékokban és már arra is van bizonyíték, hogy a COVID-19 széklettel is átvihető.

Az, hogy a vírus nemi úton terjed-e lényegében nem releváns ahhoz a kockázathoz képest, amit egy fertőzött személlyel való szexuális aktus jelent. A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, a szájból és orrból származó váladékok útján. Még ha szeretkezés közben nem is csókolod meg a partneredet, akkor sem tartható a két méter távolság, amelyen belül még nagyobb a légzőszervi váladékoknak való kitettség kockázata. Ha elég közel vagytok ahhoz, hogy szexeljetek, akkor éppen elég közel vagy ahhoz, hogy más módon is ki legyél téve a fertőzésnek. Például ugyanazokat a felületeket érinted, amelyeket előzőleg esetleg már valaki a fertőzött ujjaival összefogdosott. Ezért nem számít, hogy a koronavírus nemi úton terjed-e vagy se.

Szex a veled egy háztartásban élő partnerrel

A szex kockázata koronavírus idején nagyban függ attól, hogy kivel szeretnél összebújni. Ha együtt élsz valakivel és egy ágyon osztoztok amúgy is, akkor már nem jelent nagyobb kockázatot, ha szexeltek is. Ha egyikőtök hordozza a vírust, akkor valószínű, hogy a másik is el fogja kapni, ebben az esetben a szex már nem jelent további kockázatot. Ezért ha szeretnétek szexelni akkor a koronavírustól való félelem ne álljon közétek. A szeretkezés ebben az esetben kiváló módja a szórakozásnak, szeretetteljes kapcsolódásnak és nem utolsó sorban csökkenti a szorongást ezekben a stresszes időkben. Persze csak akkor bújjatok össze, ha mindketten tünetmentesek vagytok. Ha bármelyikőtöknek tünetei lennének, abban az esetben az erre vonatkozó karantén irányelveket kell követni, hogy a fertőzés kockázatát minimálisra lehessen csökkenteni. Még az egy háztartásban élők is lehetőségeikhez mérten szeparálódjanak el egymástól.

Szex tartós párkapcsolatban, de nem együtt élve

Ha már van egy tartós párkapcsolatod, de nem éltek együtt, akkor érdemes elgondolkodni a kockázatokon és a távolságtartáson. Ha mindketten egyedül éltek és otthonról dolgoztok, kerülitek a társas helyzeteket és csak egymással randiztok, akkor a kockázat nagyban eltér attól, amikor egy csomó lakótárs vesz körül, vagy ha valamelyikőtök egy zsúfolt környezetben dolgozik. Az első esetben ha a szex mellett döntötök, csak egymás egészségét kockáztatjátok. Ha egyikőtök elkapja a vírust és a másik is megfertőződik, akkor se tesztek ki több embert a kockázatnak.

Más a helyzet azonban, ha egyikőtök vagy mindketten más emberekkel is szoros kapcsolatban van. Ezen a ponton el kell gondolkodni azon, hogy mekkora kockázatot jelentetek mások számára.

Addig amíg nincs lehetőség a széleskörű tesztelésre, nem lehetünk biztosak abban, hogy hol mekkora a vírusnak való kitettségünk. Ott, ahol szigorú távolságtartási szabályok vannak, esetleg kijárási tilalom is életbe lép, nem igazán fér bele a szex randi. Ha mégis emellett döntesz, tisztában kell lenned ennek nem csak rád, de a környezetedben élő sérülékenyebb emberekre gyakorolt hatásával is.

Elfogadható alternatíva lehet ebben az esetben a szexting és telefonos vagy video szex, amiben csak a fantázia szabhat határt. (Kapható már olyan szex játék is, amit a partnered tud irányítani a telefonjáról)

Ha valaki a szex mellett dönt, úgy álljon itt néhány tanács a szakértőktől

  • Tartózkodjatok a csókolózástól, mivel a vírus nyál útján terjed.
  • Kerüljétek az anális játékokat, mivel ennek során nagyobb a valószínűsége a széklettel való érintkezésnek.
  • Válasszatok olyan pozíciót a közösüléshez, amiben minél távolabb vagytok egymás arcától.

És ha ha szingli vagyok?

A járvány remek alkalom az online társkereső oldalak felfedezésére – nem csak ismerkedni, hanem kifejezetten online randizni is lehet. Most, hogy a szórakozóhelyek, bárok, éttermek zárva vannak a legjobb hely az ismerkedésre az online tér, video csetelés és hosszú emailek írása. Közös Netflix nézés mindenkinek a saját kanapéjáról. Szexi sms váltások és várakozás a személyes találkozóra.

Természetes, ha valaki magányosnak érzi magát a társadalmi távolságtartás és elszigetelődés idején. Ahogy a testünket is edzésben tartjuk, a mentális jóllétünkkel is érdemes foglalkozni, testünket és lelkünket is erősíteni. Mindenesetre amíg nem lesz lehetőségünk újra összejönni, ismerkedni, szeretkezni, addig a legbiztonságosabb szexpartnere önmagadnak vagy. A maszturbáció csökkenti a stresszt, segíti a jobb alvást, erősíti az immunrendszert és nem utolsó sorban növeli az önbizalmat. Fedezd fel a tested működését, legyél tisztában azzal, hogy mi jó neked, ez még később hasznodra lesz a páros szexben is.

Forrás: https://www.verywellhealth.com/sex-dating-covid-19-4800097, https://www.healthline.com/health/healthy-sex/coronavirus-tips-sex-kissing-touching#virtual-hookups, https://www.theguardian.com/us-news/2020/apr/05/can-i-have-sex-a-guide-to-intimacy-during-the-coronavirus-outbreak