Tags

,

Nagyon sok mítosz kering a témában, a leggyakoribb félreértés az, hogy a vaginális orgazmus az „igazi”. Gyakran jelentkeznek orgazmushiányra panaszkodva olyan nők, akik klitorális ingerléssel képesek orgazmust elérni, de közösülés révén nem, vagy csak ritkán. Valamiért a hüvelyi orgazmus felsőbbrendűségére vonatkozó hiedelmek mélyen beágyazódtak a kultúránkba.

Kutatások szerint a nők negyede tud élvezethez jutni kizárólag közösülés során, ellenben a csikló ingerlése és az orgazmus gyakorisága szorosabb összefüggést mutat. Rendkívül sokfajta egyéb ingerlés révén érhető el orgazmus: a mellbimbó, méhszáj, G-pont, anális terület izgatásával, vagy pusztán képzeleti úton is. Ezért is érdemes erről nyíltan kommunikálni a partnerrel, mert könnyen lehet, hogy az ő korábbi tapasztalatai nem mindig illeszkednek az aktuális igényekhez. Mindkét fél részéről kezdeti türelmet igényel a megfelelő közösülési illeszkedési módok megtalálása.

A szexuális anatómia ismerete szintén segíti a kielégítő szexuális életet. Jó tudni, hogy a hüvely alsó harmada még egész jól beidegzett, ezen a részen található a G-pont is, amelynek ritmikus ingerlése a klitorisz belső szárainak izgatásával juttatja orgazmushoz a hölgyeket.
A hüvely felső kétharmada érthető okokból kevésbé van beidegezve, ha nem így lenne nehezen bírnánk a szülési fájdalmakat. (Ezt mindig elmesélem a férfiaknak is, hogy meggyőzzem őket arról, hogy nem a méret a lényeg – ha valami, hát inkább a hímvessző vastagsága számít:)

A pillanatnyi orgazmuskészséget rengeteg egyéb tényező befolyásolja: szorongás, hangulat, stressz, múltbéli negatív szexuális élmények, traumák. De a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásai, genetikai és személyiség tényezők is kihatnak erre. Fontos a partnerkapcsolat általános minősége is: a kapcsolat megingása törvényszerűen a szexre hat ki először. Nehéz úgy ellazulni és átadni magunkat az érzéki élményeknek, ha közben szorongunk vagy a mindennapi gondjainkra koncentrálunk. Ezek a gondolatok könnyen elterelik a szexuális ingerekről a figyelmet, ami szintén rontja az orgazmuskészséget.

A szex kontrollvesztett állapot. Ha az orgazmushoz olyan félelmek kapcsolódnak, minthogy „milyen arcot vágok közben”, „nem vagyok-e túl hangos”, „állatiasan viselkedek-e” akkor az az izgalmi folyamat megszakadásához vezethet.

Mint láthatjuk nagyon sok minden kizökkenthet abból az állapotból, amely az orgazmus megélését támogatja. Ezért is fontos, hogy ha úgy érzzük, problémánk van ezen a téren, nézzük végig, hogy mi vezethet az elakadáshoz és dolgozzunk rajta. Persze ez nem mindig ennyire egyszerű, ha ez nem megy egyedül bátran kérjük szakértő segítségét.