Tags

, ,

Most, az új év kezdetén, érdemes még egyszer átgondolni és értékelni az elmúlt év eseményeit: magunk mögött hagyni azt, amivel már nem érdemes foglalkozni, átgondolni, hogy miből lehet még tanulni és számba venni azokat, amiket megéri átmenekíteni a következő évre. Szánjunk erre egy kis időt, amikor zavartalanul elmélkedhetünk a múltunkon és tervezhetjük a jövőnket.

Célok

Emlékezz vissza az elmúlt év első napjaira. Milyen álmokkal indultál? Milyen terveket szőttél? Mik azok, amiket sikerült megvalósítani és mik voltak azok, amikről időközben kiderült, hogy nem voltak megfelelő célok? Vajon miért nem? Túl magasra vagy éppen, hogy alacsonyra tetted a mércét? Vagy nem voltál eléggé motivált? Milyen külső és belső körülmények akadályoztak? Milyen tulajdonságaid vezettek sikerre, illetve akadályoztak meg a céljaid elérésében? Tudatosítsd az erőforrásaidat, amelyek segíteni fognak az idei évben is, és engedd el azon rossz szokásaidat, amelyek hátráltatnak a terveid megvalósításában.

758c8e35a19be04d221ce96f90ff9474

Események

Haladj végig gondolatban az elmúlt év hónapjain. Milyen fontosabb események történtek? Hogyan befolyásolták ezek az életed különböző területeit? Milyen döntéseket hoztál és ezek milyen irányba terelték az életedet? Van-e valami, amit visszagondolva másként tettél volna, és ha igen, vajon miért?

Mikor voltál az év folyamán a legboldogabb / leghálásabb / legbüszkébb / legjobban meglepett?

Kapcsolatok

Kik voltak melletted az elmúlt évben? Kik kerültek újonnan az életedbe? Kik azok, akikre mindig számíthatsz és kik azok, akik csak időlegesen keresztezték az utadat? Szövődtek-e új barátságok, szerelmek, voltak-e nagy találkozások vagy éppen szakítások, eltávolodások? Vedd számba azokat, akikre a továbbiakban is számítasz és azokat is, akik így vagy úgy, de kiléptek az életedből. Sikerült-e lezárnod ezeket a kapcsolatokat? Ha nem, akkor most gondolatban megteheted ezt: köszönj el attól, akitől nem volt alkalmad és engedd el azt, aki már nem része az életednek.

86c914e03ecb3d964b6c246e6ea6d4e6

Életterületek

Vedd számba, hogy életed különböző területein milyen változások történtek a mögötted álló évben. Tekintsd át a magánélet (párkapcsolat, barátok, környezet), munka (szakmai előmenetel, anyagi jólét, megbecsültség, tanulás, munkahelyi kapcsolatok) szabadidő/hobbi, egészség (táplálkozás, sport, testi, lelki, szellemi jóllét) területeit. Milyen kihívásokkal kellett megküzdened az egyes területeken az elmúlt év folyamán és milyen sikereket értél el? Hogyan tudtál túllendülni a nehézségeken, illetve mik segítettek hozzá a sikerekhez? Elérted a céljaidat, vagy maradtak még megvalósítandó feladatok? Mi az, amit érdemes átvinni az új évre, mit kellene inkább lezárni és milyen új célokat szeretnél megfogalmazni az előtted álló évre? (Itt találsz segítséget ahhoz, hogy hogyan érheted el a kitűzött céljaidat.)

Életed könyve

Ha úgy tekintesz az életedre, mint egy regényre, az elmúlt év milyen szerepet játszik ebben a könyvben? Milyen címet adnál ennek a fejezetnek? Milyen képekkel illusztrálnád? Mennyire fajsúlyos ez a rész az egészhez képest?

062d3aac34ae1babbbbd10ca7fc54234

És végül gondolkodj el azon, hogy milyen szerepet szánsz 2015-nek ebben a könyvben? Mert ne felejtsd, ezt a részt is Te írod! Rajtad múlik, hogy mivel telnek meg majd a lapok, miről szól majd a következő fejezet. Tervezd meg tudatosan és vedd elő a legszebben író tolladat!