Tags

Kétségtelen, hogy ha célokat tűzünk ki magunk elé, az növeli a teljesítményünket, főleg ha nem válunk a céljaink rabjává (mint oly sok szervezet) hanem rugalmasan tudunk változtatni rajtuk, ha úgy látjuk, hogy elavultak vagy elhagyjuk őket, ha nem működnek.

Sok helyen olvasható, hogy azok a célok a legjobbak, amelyek konkrétak, mérhetőek, elérhetőek, reálisak és időben behatároltak. A modern kutatások ezeket hol megcáfolják, hol alátámasztják.

Akkor lásuk, hogyan tűzzünk ki olyan célokat, amiket aztán meg is tudunk valósítani?

Állíts fel valamivel általánosabb célokat

Kutatások azt mutatják, ha túl konkrét célokat határozunk meg, az meglehetősen beszűkíti a gondolkodásunkat és rontja a teljesítményünket. Például, ha egy pincérnek azt mondjuk, az a fő, hogy gyorsan szolgálja ki a vendégeket, lehet, hogy a gyorsaságra koncentrál, de mellette elfelejt udvariasnak, pontosnak vagy kedvesnek lenni.  A nagyon konkrétan megfogalmazott célok negatívan hatnak a végső teljesítményre. Ha általánosabb célokat fogalmazunk meg, akkor az nagyobb szabadságot ad az embereknek munkájuk végzésében, önálló gondolkodásra ösztönöz, szélesebb mozgásteret hagy.

Limitáld a céljaid számát

Ha az ember túl sok célt fogalmaz meg, akkor hajlamosabb a legkönnyebben elérhetőekre koncentrálni és hagyni a többit. Így lehet, hogy a fontosabbak fognak kimaradni, és a végcél elérése kerül veszélybe. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben is érvényes a mondás: a kevesebb néha több. Ne a mennyiségre, hanem a minőségre koncentrálj!

Gondolkodj hosszú távon

A rövid távú célok rövid távú gondolkodásra ösztönöznek. Szerintetek, egy esős délutánon miért nehezebb taxit fogni? Részben azért, mert a sofőrök hamarabb elérik az aznapra kitűzött bevételüket és hazamennek. Az emberek hajlamosak azt gondolni, amennyiben elérték a céljaikat pihenhetnek utána egy kicsit. Ez a nagyobb szervezetekre is igaz. Ha a rövid távú céljaik elérésén dolgoznak, hajlamosak megfeledkezni az innováció és a fejlesztés hosszú távú jelentőségéről. Ha folyamatosan a rövid távú célokra koncentrálunk, szem elől téveszthetjük a hosszú távú célkitűzéseinket.

Legyenek elérhető céljaid

Az emberek mindenáron el akarják érni a kitűzött célokat. Amennyiben azok elérhetetlenek, akkor hajlamosak tisztességtelen eszközöket is bevetni. Szerintem mindenki evett már olyan palacsintát a Balatonnál, ami halovány és szinte üres volt. Ha egy szezon alatt kell kitermelni egy évnyi bevételt, akkor bizony kevesebb lesz a tojás és a töltelék is csak nyomokban fedezhető fel benne.

A kutatások szerint, ha a célok nehezen elérhetőek, akkor hajlamosabbak vagyunk nagyobb kockázatvállalásra. Vannak helyzetek, amikben ez elfogadható, de sok esetben nem az! Ha céget vezetsz tűzz ki valóban elérhető célokat és ez megóv majd attól, hogy az embereid etikátlanul viselkedjenek.

Más részről, ha elérhetetlen célokat tűzöl ki magadnak, akkor hiába adsz bele mindent, kudarcra van ítélve a munkád, ami lássuk be elég demotiváló.

A következő cikkben azt járom körül, hogy milyen hatékony eszközöket javasolnak a pszichológusok a céljaink eléréséhez.