Tags

,

Te is szereted lefekvés előtt átnézni az email-eket, esetleg végigböngészni a face bookot, chatelni vagy elküldeni még néhány sms-t? Hát ne tedd, javasolja Dr. Dan Siegel, az UCLA pszichiáter professzora.

kép forrása: goodhousekeeping.com

kép forrása: goodhousekeeping.com

A képernyő erős fénye ugyanis azt üzeni az agynak, hogy nincs még itt az alvás ideje, felesleges megkezdenie az ezt elősegítő melatonin hormon termelését. Ezért nem is fogsz egyhamar elálmosodni, ami miatt még tovább számítógépezel, míg valamikor az éjszaka közepén mégiscsak sikerül álomra hajtanod a fejed. Csakhogy az már túl késő, az ébresztőóra kérlelhetetlenül munkába hajt reggel és te ott állsz fáradtan, mindössze 5-6 órányi alvással a hátad mögött. A kialvatlanságnak pedig nagyon sok káros hatása van mind az agyunkra, mind pedig a testünkre nézve.

Alvás közben az aktív neuronok pihennek, mialatt a támogató sejtek (az un. glial sejtek) kisöprik a neuronok által termelt toxinokat. Ha nem tudsz 7-9 órát aludni, csak mondjuk 5-6-ot, akkor ezek a méreganyagok se tudnak kiürülni a szervezetedből. Hacsak nem azon kevesek közé tartozol, akiknek genetikai okokból kevesebb alvás is elegendő.

kép forrása: kidneyabc.com

kép forrása: kidneyabc.com

A kialvatlanság eredményeképpen feszültebb leszel, gyengül a memóriád, romlik a problémamegoldó képességed, kevésbé tudod összpontosítani a figyelmedet, így a munkádra se tudsz kellőképpen koncentrálni, ami várhatóan a teljesítményeden is meglátszik majd. A hangulatod labilissá válhat, előfordulhat depresszió is. Az alváshiány hatására az anyagcserében is zavar keletkezhet és emiatt lehet, hogy sokkal inkább hízol attól, amit megeszel. A rendszeres kialvatlanság a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszhat.

Éppen ezért semmiképpen se vigyünk magunkkal számítástechnikai kütyüket az ágyba, vagy ha mégis megtesszük, a professzor tanácsára alvás előtt legalább egy órával zárjunk le minden képernyőt. Ebből a szempontból a kései órákban érdemes inkább hagyományos könyvet, mint a háttérvilágítással rendelkező e-bookot olvasni.

Az alváshoz biztosítsunk nyugodt körülményeket és figyelmeztessük erre gyermekeinket is, akik bizony egyre korábban cserélik le alvós állataikat a mobiljukra.

kép forrása: getwishboneapp.com

kép forrása: getwishboneapp.com