Tags

Nemsokára érettségizel vagy vizsgaidőszak előtt állsz? Bizonyára mostanra már kialakultak a tanulási szokásaid: az, hogy reggel vagy este szeretsz-e tanulni, hogy hosszú távra osztod fel az anyagot vagy csak az utolsó pillanatban állsz neki, egyfolytában görnyedsz a könyv felett vagy megengedsz magadnak néha egy kis pihenőt. Ha szeretnéd tudni, hogy a módszered tudományosan is megalapozott-e, vagy megpróbálnád a legmodernebb kutatások eredményei alapján megtervezni a vizsgaidőszakot, akkor jó, ha szem előtt tartod a következőket:

Emeld a pulzusod

Iktass be napi 20-30 perc sportot. Bármit, ami megemeli a pulzusod, legyen az futás, biciklizés, foci vagy akár egy kiadós séta. De ha este kitáncolod magadból a felhalmozódott feszültséget az is hatásos. A lényeg, hogy a mozgással megváltozik a vér kémiája és az agyad értékes tápanyagokhoz jut. Olyan fontos hormonok szabadulnak fel, mint a szerotonin, dopamin és norepinephrine, amelyek jótékonyan hatnak a memóriádra, növelik a koncentrációt, elősegítik a hatékony információ feldolgozást és problémamegoldást, sőt még a hangulatod is jobb lesz tőle.

Szánj több időt az anyagra

Ne tömd a fejedet! A rövid időn belüli nagy mennyiségű anyag elsajátítása kevésbé hatékony, mint a tanulnivaló hosszabb távon való elosztása. Ugyanis ha az utolsó pillanatban szeretnél mindent megtanulni, akkor az anyagnak nem lesz ideje a hosszú távú memóriába átkerülni és elmélyülni. Ezért miután megtanulsz valamit adj magadnak néhány órát, napot vagy akár egy hetet is mielőtt ismét elővennéd és átismételnéd az anyagot. Ezáltal az információ biztosabb, hogy átkerül a rövid távú memóriából a hosszú távúba, amihez időre és többszöri ismétlésre van szükség.

Csökkentsd a szorongást

Mentális erőforrásunk véges, egy vizsga során viszont jó, ha mindet tudjuk használni. Márpedig az izgulás energiát vesz el és azon mentális erőforrásainkat csökkenti, amelyek ahhoz kellenek, hogy előhívhassuk a már megtanult anyagot. A kutatások azt mutatják, hogy jobb ha nem kezdünk rögtön neki a tesztnek amint megkapjuk, hanem szánunk rá időt, hogy először átolvassuk az összes feladatot. Eközben csökken a szorongásunk és nő a teljesítményünk. Tehát nem kell rögtön nekiugrani az első feladatnak, szánj időt az összes átolvasására mielőtt nekikezdenél, és eközben te is lenyugszol és jobban tudsz összpontosítani. Vedd figyelembe azonban, hogy csak azt tudod előhívni a memóriádból, ami egyszer már be is került oda!

További stresszoldó technikákat itt találsz.

Ellenőrizd a tudásodat

Ha valamilyen formában leteszteled a tudásodat -esetleg találsz valakit, aki kikérdez, vagy készítesz magadnak memória kártyákat- az hatékonyabb, mintha csak újra és újra átolvasod az anyagot. A többszöri átolvasás során ugyanis már nagyon ismerősnek tűnhet az anyag, pedig addig nem tudhatod, hogy mennyire sikerült elsajátítanod, amíg meg nem próbálod előhívni a memóriádból. Ezáltal az is kiderül, hogy vannak-e esetleg fehér foltok. Minden alkalommal, amikor megpróbálsz visszaemlékezni a tananyagra, az egy kicsit tartósabbá is válik. Ha ily módon számot adsz a tudásodról, azzal a vizsgadrukkot is csökkenteni tudod, ugyanis minél többször találkozol a félelmed tárgyával, az annál kevésbé lesz riasztó a későbbiek során.

Iktass be szüneteket

Jó hír azoknak, akik nem bírnak hosszabb ideig a könyv fölött ülni, hogy óránkét 10-15 perc szünet növeli a koncentrációt. Ha a pihenőidőt mozgással töltjük, az még hatékonyabb, de ha csak zenét hallgatunk vagy vicces videókat nézünk az is sokat segít.

Kutatások szerint jobban emlékszünk a közvetlenül a szünet előtt, illetve után tanultakra, tehát érdemes erre az időszakra időzíteni a nehezebb anyagot!

Tanítsd meg másoknak is

Gondoltad volna, hogy sokkal jobban megérted azt az anyagot, amit nem csak passzívan tanulsz meg, hanem át is adsz másoknak? A későbbiekben az így tárolt információ könnyebben is visszaidézhetővé válik. Tehát ha már úgy érzed, hogy a megfelelő tudás birtokába jutottál, akkor igyekezz azt megtanítani másoknak is.

Aludd ki magad

Evidensnek tűnik, mégis sokan elfelejtenek időt szánni a pihenésre akkor, amikor annyi a teendő. A tanulás során az agysejtek új kapcsolatokat létesítenek, amelyek eljutnak és összekapcsolódnak más agysejtekkel is, ezáltal erősödnek ezek az összeköttetések. A tanulást követő alvás pedig elősegíti a bevitt információ bevésődését, amely emlék így már kevésbé valószínű, hogy elhalványul. Aki egész éjjel tanul pont ettől az információ feldolgozási folyamattól fosztja meg magát. És nem ez az egyetlen probléma. Vizsgálatok kimutatták, hogy egy át nem aludt éjszaka után négy napba telik az agyunknak, amíg visszatér a normál kerékvágásba!

Összefoglalva

A hatékony tanulás titka a megfelelő mennyiségű alvás, a beiktatott sport és szünetek. Jó, ha hosszabb időt hagysz magadnak az anyag elsajátítására, ha többször átismétled, akár azáltal, hogy valakinek meg is tanítod azt, amit te már megtanultál. Amikor pedig már ott ülsz a vizsgán ne kezdj rögtön neki a tesztnek, hanem előbb adj időt magadnak az összes feladat átolvasására. Ezalatt magad is megnyugszol és utána már higgadtan tudsz nekikezdeni a feladatok megoldásának.