Tags

,

Sokan vagyunk, akiknek nehezére esik a barátkozás. Illetve könnyebb, amíg csak online kell megnyilvánulnunk, de amint személyes találkozóra kerül a sor, már nem tudjuk, hogy is kellene elkezdeni az ismerkedést. Vagy hogyan lehetne elmélyíteni a haveri kapcsolatokat úgy, hogy abból barátság váljon.

Könnyebben szerezhetünk barátokat, ha tudatosan használjuk az ebben a témában végzett pszichológiai kutatások eredményeit. Tehát, ha szernénk jobban megkedveltetni magunkat, akkor érdemes kipróbálni a következőket.

Utánozzuk mások viselkedését

Beszélgetés során utánozzuk le a partnerünk mozdulatait, arckifejezését, testbeszédét. Amikor egy kísérletben erre kérték a résztvevőket, a későbbi visszajelzés során kiderült, hogy a gyanútlan beszélgetőpartnerek jobban kedvelték azokat, akik korábban leutánozták a viselkedésüket, mint azokat, akiknek nem hívták fel erre a figyelmét.

482a13f45573f385a69f6bd25322376a

Legyünk minél gyakrabban együtt

Úgy tűnik az emberek jobban kedvelik azokat, akiket gyakrabban látnak.

Egy kísérlet alkalmával négy nő tűnt fel különböző gyakorisággal egy egyetemista csoport óráin. Bár a csoport tagjainak egyikőjükkel sem volt kapcsolata, mégis később azokat a hölgyeket jelölték meg szimpatikusabbnak, akiket többször láttak.

Ebből arra következtethetünk, hogy a puszta jelenlétünkkel is jobban megkedveltethetjük magunkat. Tehát érdemes minél több időt tölteni azon emberek társaságában, akikkel szeretnénk később szorosabb kapcsolatba kerülni. Osztozzunk a hobbijaikban, teniszezzünk, kávézzunk, vagy egyszerűen csak lógjunk együtt.

Beszéljünk kedvesen másokról

Az emberek hajlamosak ránk is vonatkoztatni azokat a tulajdonságokat, amelyekkel mi jellemzünk másokat. Ha valakit kedvesnek és hozzáértőnek írunk le, az emberek hajlamosak minket is ugyanezekkel a tulajdonságokkal felruházni. Ennek persze a fordítottja is igaz: ha folyamatosan rosszakat mondunk másokról a hátuk mögött, a barátaink velünk is összefüggésbe hozhatják ezeket a negatív tulajdonságokat. Tehát ahogy az emberekről beszélünk az azt is befolyásolja, hogy mások hogyan látnak minket.

Legyünk jókedvűek

Az emberek tudattalanul megérzik a körülöttük lévők hangulatát. Tehát ha szeretnénk, hogy mások jól érezzék magukat a környezetünkben, sugározzunk magunk is pozitív érzelmeket.

053a1e25bf5331043f31281ebc4923fa

Barátkozzunk a barátaink barátaival

Két ember nagyobb valószínűséggel kerül közelebb egymáshoz, ha van közös ismerősük. Így van ez a közösségi hálón is: szívesebben jelölünk vissza egy ismeretlent a face book-on, ha minél több közös ismerősünk van.

Nem kell tökéletesnek lenni

Az emberek jobban kedvelik azokat a társaikat, akikről ugyan tudják, hogy a legtöbb esetben megállják a helyüket, de néha látják őket hibázni is. Például, ha egy interjú helyzetben valaki tökéletesen teljesít, de a végén kilöttyinti a kávéját, nagyobb szimpátiát vált ki a megfigyelőkből.

Keressünk közös érdeklődési területeket

Az emberek jobban vonzódnak a hozzájuk hasonlókhoz. Ezért ha szeretnénk valakivel közelebbi kapcsolatba kerülni, keressünk közös érdeklődési pontokat és a beszélgetés során hívjuk fel ezekre a másik figyelmét is.

102f073aa6f8a15df314f57a3b14133a

Érintsük meg a partnerünket

A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy ha röviden megérintjük a másikat, azzal nagyobb szimpátiát válthatunk ki belőle.

Azok a kutatásban résztvevő urak, akiket arra kértek, hogy idegen hölgyekkel való beszélgetésük során többször érintsék meg azok karját, hosszabb beszélgetést tudtak kialakítani, mint azon társaik, akik nem kaptak ilyen instrukciót.

Egy másik kísérletben nagyobb borravalót kaptak azok a pincérnők, akik röviden érintették a vendégeik kezét vagy vállát, mint azok, akik nem így tettek.

Mosolyogjunk

Kísérletekkel is bizonyították, amit anélkül is sejthettünk: a mosolygó embereket jobban kedvelik. Sőt, azt mondják, ha mosolygunk az első találkozón, akkor jobban fognak ránk emlékezni a későbbiekben is!

Lássuk olyannak az embereket, amilyennek ők is látják magukat

Az emberek azokkal szeretnek beszélgetni, akik megerősítik az énképüket. Akik ugyanúgy gondolkodnak róluk, mint ahogy ők magukról. Tehát aki pozitív énképpel rendelkezik, az jobban preferálja, ha valaki dicsérően beszél róla, aki pedig negatív énképpel bír az a kritikát kedveli jobban. Ez azért van, mert ilyenkor úgy érezzük, hogy megértenek bennünket, aminek a kapcsolatteremtésben nagy szerepe van.

Feltételezzük, hogy az emberek alapvetően kedvesek

Az emberek úgy közelednek egymáshoz, amilyen viselkedésre számítanak a másiktól. Ezzel azt érik el, hogy az illető is úgy viselkedjen, ahogy azt elvárják tőle. Tehát ha valakiről azt feltételezzük, hogy undok, akkor mi is úgy fogunk hozzá közeledni, amire valószínű, hogy ő valóban undok lesz velünk. Ugyanakkor, ha valakitől arra számítunk, hogy kedves lesz, akkor mi is úgy fogunk vele viselkedni, amivel belőle is kedvességet váltunk ki.

a7b5fd5b0807f3ae3adb92f004613f87

Viselkedjünk úgy, mintha kedvelnénk a másikat

Ha azt gondoljuk valakiről, hogy kedvel bennünket, akkor mi is jobban fogjuk kedvelni őt. Egy kísérlet folyamán a résztvevőknek véletlenszerűen kiválasztott emberekről állították, hogy kedvelik őket. Majd egy közös beszélgetés után a résztvevők azokat jelölték meg a számukra legszimpatikusabbaknak, akikről korábban azt feltételezték, hogy kedvelik őket.

Legyen humorunk

Az emberek számára nagyon fontos a humor, legyen szó barátságról, vagy romantikus kapcsolatról. Még az irodában is jobban kedvelik azokat a munkatársakat, akiknek van humoruk.

Osszunk meg magunkról valami személyeset

Az egyik legjobb kapcsolatépítő technika, ha feltárulkozunk a partnerünk előtt. Egy vizsgálatban párok egy csoportját arra kérték, hogy egyre személyesebb témákról beszélgessenek (pl. milyen a kapcsolatod az édesanyáddal?), míg a másik csoportnak azt a feladatot adták, hogy felszínes témákat érintsenek (mint pl. hol szeretsz nyaralni, miért?). A végén azok a párok jelezték azt vissza, hogy sokkal közelebb kerültek egymáshoz, akik egyre mélyülő beszélgetést folytattak egymással. Ezt ki is lehet próbálni egy következő beszélgetés alkalmával: induljunk onnan, hogy mit látott a partnerünk legutóbb a moziban eljutva odáig, hogy ki az az ember, aki a legközelebb áll hozzá.

Amikor valakiről megtudunk valami személyes információt, az illető úgy fogja érezni, hogy közelebb áll hozzánk és jobban megbízik bennünk.

Legyünk jó hallgatóság

Az emberek szeretnek magukról beszélni, ezért ha hagyod, hogy a beszélgetőpartnered megosszon veled az életéből egy-két jó sztorit, akkor nagyon pozitívan fog visszaemlékezni a veled töltött időre.

Forrás