Tags

,

Andi, most röviden elmesélem a saját 16 évvel ezelőtti szülésem történetét, csak hogy lássuk, hogy hol vehettem volna hasznát egy segítő „ASSZONYtársnak” vagyis egy dúlának, aki te is vagy.

Szóval lelkiismeretes és felettébb lelkes kismamaként mindent elolvastam, amit a várandósággal és a szüléssel kapcsolatban olvasni lehetett. A császáros részeket könnyed természetességgel átlapoztam, mivel biztos voltam abban, hogy erre a tudásra semmi szükségem nem lehet. Szorgalmasan eljártam szülésfelkészítő tornára és türelmesen vártam a nagy pillanatra, ami a kiírt időpont után 10 nappal jött el. Nyár volt, az orvosom szélsebesen el is ment nyaralni, de még előtte a kórházi folyosón azért sikerült bemutatnia azt az orvost, aki majd világra segíti a gyermekem.

d08e5c54e0545b3d43ab2a7d4a0b2cb9Egy vasárnap hajnalon gondolta úgy az én kicsiny fiam, hogy ideje lenne megszületnie, de csak úgy komótosan, ráérősen haladt előre. A kórházba érkezésünk utáni hosszú órák alatt az ügyeletben síri csönd, a férjem egy támla nélküli zongoraszéken kuporogva próbált 16 órán keresztül biztatni. Részletekbe nem merülök, a lényeg, hogy nem sűrűn néztek felénk, majd amikor egyre rosszabb lett a baba szívhangja, az orvos a császármetszés mellett döntött. Hirtelen nagy sürgés-forgás kerekedett, mi rémülten néztünk egymásra és valószínűleg az sem javított szegény férjem állapotán, amikor a műtőbe tolva még utána szóltam, – mint a filmekben – hogy ha valami történne velem, nevelje fel a gyermekünket.

Hú sajnos azt kell mondjam, nagyon mai ez a történet. Jól jött volna Nektek is egy dúla, aki végig mellettetek van, masszírozással vagy borogatással enyhíti a fájdalmaidat, aki a fájások alatt fizikailag is megtart, és segíti, hogy a számodra legjobb és legoptimálisabb pozíciót felvéve tudjál vajúdni. Elmagyarázza, hogy mi történik éppen, hol tartasz, és mit, miért érzel. Segíti a férjedet abban, hogy hogyan legyen jó segítőd, és leváltja őt, ha egy kis levegőre van szüksége.

dúlai támogatás

Nem hiszed el, szegény apák, akik sokszor hosszú időn keresztül, tele aggodalommal próbálnak jól helyt állni, meg bátorítani, micsoda megváltásnak élik meg, ha valaki azt mondja nekik: „ Menj nyugodtan, sétálj egyet, én vele maradok!” No meg milyen hálásak tudnak lenni egy túlélő szendvicsért, egy kis vízért, vagy ha valaki figyelmezteti őket, hogy vegyenek levegőt! Kedves és furcsa helyeztek adódnak a szülőszobán, nem is gondolnád! A vajúdás alatt például az apák sokszor teljesen átveszik az anyák viselkedését, testtartását. Akaratlanul utánozzák őket mozgásban, légzésben, így aztán sokszor ők is elfelejtenek levegőt venni!

92fe91ef85aaaa27b82ffa28d34a365fNagyon ijesztő a műtőbe indulásod körülménye! Ez az eset nagyon kemény helyzet mindenkinek! Vészhelyzet esetén gyorsan történnek a dolgok, egyáltalán nincs idő magyarázni vagy indokolni bármit is. De egyedül az ajtó előtt maradni egy apának, az iszonyatosan nehéz és félelemmel teli! Egy dúla jelenléte ilyenkor felbecsülhetetlen. Elmondja részletesen kivel, mikor, és mi fog történni, nagy megnyugvást adva ezzel a rémült apának. Segíti a szakszemélyzettel való kapcsolattartást, és lehetőség szerint segít abban, hogy az apa minél előbb megkaphassa a kisbabát.

Tényleg, hogy fogadják a dúlákat az orvosok és szülésznők? Örülnek, hogy leveszel egy csomó terhet a vállukról, vagy inkább zavaró tényezőként tekintenek rád?

Sajnos nagyon nehéz a helyzet ezügyben. Bárcsak mondhatnám, hogy mindenki örül és támogatja a dúlai jelenlétet, de néhány kivételtől eltekintve sajnos nem így van. Törvényi szabályozás teszi lehetővé, hogy a vajúdó anya mellett a szülés idején egy kísérő folyamatosan jelen lehessen, de ha az apa is, és a szülőpár igénye szerint egy dúla is kívánatos lenne a szülőszobán, sok esetben mindkettőjük jelenléte nem lehetséges. Az anya számára a választás apa és dúla között -érthető módon- gyakran az apa javára dől el. A szülést vezető orvos engedélye enyhíthet ezen a helyzeten.

A kórházi tartózkodásom alatt még akkor lett volna nagy szükségem segítségre, amikor megindult a tejtermelés, csak éppen kifele nem akart jönni semmi. Ilyenkor is be tudsz menni segíteni az anyáknak?

IMG_3281Az első kórházi napok egyáltalán nem könnyűek, főleg az első baba érkezése idején. Amilyen boldog az ember ilyenkor, olyan gondterhelt és elkeseredett is egyben, tele jó sok aggodalommal. A baba sír! De miért sír? Mit csináljak vele? Hogyan fogjam meg? Hogyan szoptassam, ha nincs is tejem? Ezen kérdések mellett próbál az ember magára találni újdonsült szerepében, elviselni a szülés idején szerzett sebek fájdalmát, és közben jócskán megéli a „magamra hagytak”,és „nem segítenek” érzését.

Egy dúla, ha az anya igényli, akkor a kórházban töltött idő alatt is meglátogatja őt, és segít a szoptatásban, illetve a baba ellátásában. Különösen nagy jelentősége van ennek, ha a baba császármetszéssel született, hiszen az első hat óra időtartama mindkettőjüknek nagy nehézség. Az anya mozdulatlanságra a baba pedig „anyanélküliségre” van ítélve. Volt már olyan császárral született baba, aki az én segítségemmel került az édesanyja közelébe és mellére még a hat órás megfigyelési időszakban, mert jelen lehettem velük. Segítettem az anyának mindenben, amit kért, mellette voltam végig, és odaadtam a kisbabáját,mindig, amikor csak szerettek volna együtt lenni. Nem kell mondanom, hogy az anya felépülése sokkal gyorsabban ment, a baba pedig együtt lehetett az anyukájával éppen úgy, mint a természetes úton született társai.

Engem az újabb sokk akkor ért, amikor a párom visszament dolgozni és teljesen egyedül maradtam a babával, no meg a félelmeimmel. Na akkor még nagy szükség lett volna némi támogatásra.

6256b854b20d586700b4a404d50e333aHát igen, az apáknak járó 5 nap nagyon kevés minden szempontból. A dúla addig és abban kíséri az anyát és a családot amiben, és ameddig ők igénylik. A gyermekágyi dúlák otthon, a szülés utáni időszakban segítenek mindig olyan tevékenységgel, ami valós segítséget jelent abban a helyzetben a család számára. Sok esetben az anya körüli teendők átvállalása – főzés, bevásárlás, nagyobb gyermek felügyelete, a háztartási munkákban való segítségnyújtás – szükséges.

Lehetőség van telefonos dúlai segítséget is kérni, ami azért tud hasznos lenni, mert hatékony gyorssegélyt jelenthet egy kialakult helyzet azonnali technikai megoldásában.

Köszönöm a beszélgetést Andi. Igazán nagy segítség vagy a babát váró családoknak! Így utólag belátom, nekem is nagy szükségem lett volna Rád!

Wittmann Andreát megtaláljátok a www.szuletestanc.hu oldalon.

Képek forrása: Pinterest